Viatgem al Líban per visitar els projectes en execució

Projectes en execució al Líban - Hospital Nabatieh

Viatgem al Líban per visitar els projectes en execució

Durant el mes d’agost, una delegació de l’Associació Catalunya-Líban s’ha desplaçat fins al Líban per fer seguiment de com s’estan desenvolupant els projectes que actualment es troben en execució a terreny.

Totes les visites s’han realitzat de la mà de l’equip representant del Socors Popular Libanès (SPL), que és l’entitat sòcia local amb la qual treballem des de fa anys en iniciatives de caràcter sociosanitari i culturals.

La primera aturada va ser a la localitat de Barja, on vam conèixer les persones que han cursat tallers d’informàtica i de confecció, una de les parts centrals del projecte. A banda del vessant formatiu, el programa també inclou activitats lúdiques i de caràcter esportiu, així com sensibilització sobre els drets de les dones.

Després d’escoltar les explicacions sobre el funcionament i resultat de les formacions, vam poder comprovar in situ els coneixements adquirits per les alumnes de confecció, amb una àmplia exposició d’algunes de les peces de roba que han elaborat al llarg d’aquests mesos.

La següent visita va ser a Ansar, al sud del país, per conèixer el centre sociosanitari que el Socors Popular Libanès té en aquest indret.

Es va realitzar una trobada amb la direcció i l’equip mèdic i sanitari del centre, així com amb la direcció de l’SPL a la regió i el de l’Associació de Construcció per a la Solidaritat d’Atenció Social (ACSAS), que és l’altra organització libanesa que participa en el projecte.

Ens van explicar el desenvolupament del projecte, tant pel que fa a la part sanitària com la relativa a la tasca de sensibilització sobre les mines antipersona i el dret de les persones amb diversitat funcional.

També vam poder conèixer quin és el treball que realitzen les voluntàries de l’equip de Defensa Civil que actuen en casos d’emergències.

El president de l’Associació Catalunya-Líban, Ghassan Saliba, va pronunciar un discurs d’agraïment i va destacar la importància de la col·laboració entre l’SPL i ACSAS. Des d’aquestes dues entitats es va lliurar a la nostra associació una placa commemorativa.

La tercera jornada es va desenvolupar a Nabatieh, també al sud del Líban, mitjançant la visita a l’hospital que l’SPL ha rehabilitat en aquesta població.

Vam estar acompanayats pel president del Socors, Ali Moussaoui i altres membres de la directiva de l’entitat, i al centre ens van rebre la directora de l’hospital, Mona Abou Zaid, i el president del consell administratiu, Mohamed Mehdi, juntament amb altres integrants del consell.

Mehdi va donar la benvinguda a la delegació, tot ressaltant la importància de la visita i agraint la solidaritat per consolidar la resistència de l’hospital en els moments de greu crisi global que assota el Líban. “Resistim per a donar un servei sanitari de qualitat a tota la població”, va afirmar.

Segons Abou Zaid, les aportacions de la cooperació catalana a l’hospital (que, a banda de la nostra associació i l’SPL, inclou també l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i la Fundació ACSAR) “és d’una gran ajuda per poder fer front a la crisi econòmica i ens ha permès organitzar conferències, tallers, i trobades orientades a la coordinació i formació del personal i a la sensibilització a la població. Moltes gràcies a tothom”.

Ali Moussaoui va destacar el paper històric de l’hospital en aquesta regió i el salt qualitatiu que s’ha produït en els últims anys, gràcies a la modernització del centre amb equips i serveis nous (com la remodelació del quiròfan i la posada en marxa de les àrees de ginecologia i pediatria), que possibiliten oferir una atenció en salut de qualitat a la població.

Ghassan Saliba va expressar la satisfacció de la nostra entitat davant totes les millores: “Això ens anima a continuar i a incrementar el nivell de solidaritat amb l’hospital i amb la gent de Nabatieh, per tal de contribuir a avançar en el dret universal a la salut de la població”.

La visita va finalitzar amb un recorregut per tots els serveis de l’hospital, durant el qual vam poder saludar i intercanviar impressions amb el personal sanitari i resta de treballadors i treballadores.

Finalment, vam tancar el nostre recorregut a Halba, a la regió d’Akkar, visitant d’una banda el centre sociosanitari (que atén refugiades sirianes i persones libaneses en situació de vulnerabilitat) i, de l’altra, Bayt El.Musiqa o Casa de la Música del Socors Popular Libanès.

Dirigida per Hayaf Yassine, aquesta escola fomenta la cohesió social i la inclusió a través de l’ensenyament musical a infants. Treballa els repertoris de tres grans branques: la música folk libanesa, la música clàssica àrab i la música clàssica occidental.

Els nens i nenes ens van fer una demostració de les seves habilitats amb els instruments i ho vam disfrutar molt!

Els projectes de Barja, Ansar i Halba compten amb el suport financer de l’Ajuntament de Barcelona; el projecte de Nabatieh és possible gràcies al suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.