Ajuda’ns a vacunar les persones en situació de vulnerabilitat al Líban

Vacunació Covid-19 Líban

Ajuda’ns a vacunar les persones en situació de vulnerabilitat al Líban

Prop de mig milió de persones s’han contagiat fins ara de coronavirus al Líban i gairebé 6.700 han mort a causa de la pandèmia.

El procés de vacunació avança molt lentament. A finals de març, el nombre de persones que havien rebut la primera vacuna se situava al voltant de 110.000, molt lluny de la immunitat col·lectiva per a una població propera als 6 milions de persones, entre libaneses i refugiades d’origen sirià i palestí.

El retard ve provocat principalment per la feblesa estructural de l’Estat i per la precària situació del sistema de salut nacional, als quals s’hi sumen arribada amb comptagotes de les vacunes de Pfizer, que és l’empresa farmacèutica amb qui el Govern libanès ha establert el principal acord de provisió, tot i que ja hi han començat a arribar algunes vacunes d’AstraZeneca i les de producció russa i xinesa. Aquesta darrera, que ha arribat en forma de donació de 50.000 dosis, s’està destinant prioritàriament als integrants de l’Exèrcit i a col·legis professionals; la vacuna russa, per la seva banda, serà gestionada des del sector privat i des de les entitats sense ànim de lucre.

Acreditació dels centres del Socors Popular Libanès

El Ministeri de Sanitat s’ha posat en contacte amb el Socors Popular Libanès per tal d’acreditar els centres d’aquesta organització com a centres d’atenció primària on es pugui administrar la vacuna AstraZeneca. Especialment, això es faria des de la clínica de Halba (a la regió d’Akkar), des d’on el Socors Popular Libanès proporciona assistència sanitària a persones libaneses i sirianes refugiades que estan quedant excloses del sistema de salut ordinari. El centre de Halba és fruit de la col·laboració de l’entitat libanesa amb l’Associació Catalunya-Líban i va ser habilitat fa uns anys gràcies als fons de la cooperació catalana.

A banda d’abastir el centre amb les vacunes a administrar, el Ministeri de Salut no proporciona la resta de recursos necessaris per efectuar el procés de vacunació complet: el personal mèdic, el material tècnic i el de neteja van a càrrec del Socors Popular Libanès.

Concretament, es necessita:

· Personal mèdic

– 1 metge a temps complet : 1.000 euros/mes
– 1 persona infermeria: 500 euros/mes

Total per a un any: 18.000 euros

· Personal tècnic

– 1 tècnic per introduir dades en el sistema: 315 euros/mes
– 1 persona de neteja: 110 euros/mes
– 1 persona de gestió: 170 euros/mes

Total per a un any: 7.140 euros

· Equips i material

– 1 ordinador i escàner: 800 euros
– Material de neteja: 170 euros

Total: 970 euros

Les despeses totals pugen a 26.110 euros.

Vols col·laborar a fer possible aquest procés de vacunació? Fes aquí la teva aportació