Solidaritat amb les mobilitzacions populars al Líban

Mobilitzacions Líban

Solidaritat amb les mobilitzacions populars al Líban

El Líban pateix una de les crisis més profundes de les darreres dècades, una crisi generalitzada que afecta tots els nivells econòmics, socials i polítics.

La classe política confessional dominant i els successius governs han aplicat una política econòmica i social seguint el mandat del Banc Mundial i dels països donants de les cimeres de  Paris I, Paris II i, darrerament, Ceders. Una política acompanyada de clientelisme i distribució de les riqueses i els recursos del país entre els “cocodrils de les finances” i la classe política confessional dominant. Així, gran part del deute acumulat ha acabat revertint en beneficis dels bancs (77 mil milions de dòlars), mentre que per millorar les infraestructures, per exemple, només se n’hi han destinat 15 mil milions.

L’Estat es mostra totalment absent a l’hora de fer polítiques socials, en àrees com la sanitat, l’educació o les prestacions socials. Centenars de milers de libanesos no poden accedir a l’atenció mèdica bàsica ni a l’escola pública. El Líban se situa entre els primers països en morts per càncer i pateix una falta absoluta de polítiques ambientals, amb una nul·la planificació de la recollida i reciclatge dels residus domèstics i industrials, la qual cosa està portant la contaminació dels rius i del mar Mediterrani fins més enllà de les línies vermelles.

Desenes de milers de joves libanesos prenen el camí de l’emigració: abandonen el país per manca de feina, perspectives d’estabilitat i d’un futur millor. El règim confessional i tota la classe política dominant corrupta són responsables de la situació dramàtica que viu el poble, la manca d’infraestructures bàsiques (electricitat, aigua, transport públic, sanitat, educació, contaminació, oportunitats de trobar un treball decent…). A causa de la política econòmica dels successius governs i del Banc Central, la majoria dels experts econòmics estan cridant l’atenció sobre el perill d’un col·lapse econòmic i financer que afectaria les classes mitjanes i populars.

Davant d’aquesta situació, diverses forces polítiques d’esquerra, progressistes, democràtiques i laiques, sindicats independents i organitzacions de la societat civil, han iniciat des de fa un mes mobilitzacions populars al llarg de tot el territori. El diumenge 20 de gener hi ha convocada una mobilització central a Beirut, coincidint amb la celebració de la Cimera Econòmica dels Països Àrabs a la capital libanesa. Fruit de les mobilitzacions, s’ha anat configurant i consolidant el Moviment Popular per a la Salvació, per dirigir les protestes en previsió d’arribar a la desobediència i a una revolta popular.

L’Associació Catalunya-Líban fa una crida a totes les forces progressistes i democràtiques de Catalunya a manifestar la seva solidaritat amb les mobilitzacions populars al Líban, i una crida a la ciutadania libanesa en la immigració per formar part activa en el procés de salvar el país.