Israel pretén robar les riqueses energètiques del Líban

Frontera Israel-Líbano

Israel pretén robar les riqueses energètiques del Líban

S’agreuja la situació al sud del Líban, amb la decisió del govern israelià d’iniciar l’extracció de gas al camp de Karish, una zona en disputa amb el Líban.

Després del descobriment de jaciments de gas i petroli en la part oriental del Mediterrani, en una zona que inclou el Líban, Xipre, Israel i Síria, el Líban i Israel han establert negociacions indirectes amb la mediació dels Estats Units (l’últim mediador nord-americà, Amos Hochstein, suposadament imparcial, ostenta també la nacionalitat israeliana i va servir en l’exèrcit d’aquest país).

La negociació entre ambdós països va començar l’octubre del 2020, sense cap resultat. Israel reconeix la línia 1 com a frontera marítima entre Israel (Palestina ocupada) i El Líban. En canvi, el Líban ha fixat les seves aigües econòmiques segons el criteri d’experts de l’exèrcit libanès, tot basant-se en resolucions de conflictes similars en altres parts del món. Amb la mediació de Nacions Unides, ha establert la línia 29, que inclou el camp de Karish.

Entre les línies 1 i 29, els Estats Units proposen la línia H (Hof Line) que afavoreix Israel. Una altra línia en discussió és la 23, una proposta realitzada per alguns polítics libanesos disposats a arribar a acords a qualsevol preu, renunciant a la sobirania i a les riqueses naturals que són propietat pública i del poble libanès.

Israel està provocant, per tant, una nova tensió que pot conduir a una nova guerra, ja que es tracta d’una clara agressió contra la sobirania del Líban. I el poble libanès té el dret legítim de resistir per tots els mitjans.

Contra aquesta decisió unilateral, els partits de l’esquerra libanesa i el bloc de diputats “pel canvi” ja han convocat mobilitzacions populars a Ras Naqoura, a la frontera amb l’estat d’Israel (Palestina Ocupada). Exigeixen al president de la República signar el decret 6433 i comunicar-lo a Nacions Unides. Un decret que confirma la frontera marítima del Líban en la línia 29 i que es planteja en aquests moments com l’única via política per prohibir a Israel l’explotació del gas en la zona disputada.

D’altra banda, Hassan Nassralah, secretari general de Hezbollah, ha amenaçat l’estat israelià i l’empresa grega encarregada de l’extracció del gas, assegurant que “la resistència és capaç d’impedir per la força el robatori de les nostres riqueses”.

Per part seva, el president de la república, el president del govern i el president del parlament, han tornat a sol·licitar la mediació dels Estats Units. Amos Hoshstein arribava avui, 13 de juny a Beirut, però existeixen poques esperances que la seva visita produeixi algun resultat.

Els Estats Units i Israel estan pressionant el Líban a través de diferents vies, especialment de tipus econòmic:

  • Impedir les empreses franceses, russes i d’altres nacionalitats que comencin a explotar les reserves de gas que es troben en altres blocs fora de la disputa.
  • L’aplicació de la Llei Kaeser de sancions econòmiques contra el Líban.
  • La devaluació de la moneda libanesa enfront del dòlar.

 

Davant d’una nova escalada de guerra, la Força Interina de Nacions Unides a Líban (FINUL) té la missió d’impedir una nova agressió per part d’Israel, tant a la frontera terrestre com també a les fronteres marítimes.

Ghassan Saliba
President de l’Associació Catalunya-Líban

(imatge: orient XXI)