Les Jornades sobre el món àrab, una descoberta pluridisciplinar de la realitat oriental

L'exposició d'il·lustracions de Nadine Feghaly durant les Jornades del Món Àrab

Les Jornades sobre el món àrab, una descoberta pluridisciplinar de la realitat oriental

Concert solidari dels alumnes de , Beit Al Musica del Socors Popular Libanès de Halba i els estudiants de l'Escola Municipal de Sant AndreuUn any més, l’Associació Catalunya-Líban (ACL) ha organitzat les jornades formatives i culturals sobre el món àrab amb l’objectiu de promoure el coneixement mutu entre les dues realitats i aconseguir la cohesió social. Alhora, les jornades també pretenen aproximar la pluralitat i diversitat de la realitat àrab a la societat catalana. Per tal d’aconseguir-ho, enguany les activitats seran de tipologies diferents: un seminari sobre la vulneració de drets humans a Palestina, una mostra d’il·lustracions, una obra teatral i un concert solidari. Totes les activitats es duran a terme al llarg d’aquesta tardor a diferents ubicacions de Barcelona per tal d’intentar arribar al màxim nombre de públic possible.

El seminari ‘La vulneració dels drets humans del poble palestí’, organitzat per l’Associació Catalana per la Pau (ACP) i que ha comptat amb la col·laboració de l’Associació Catalunya-Líban, ha estat la primera activitat celebrada aquest any. Els dies 8, 10, 15 i 17 d’octubre la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona va acollir les sessions del seminari, en què hi van participar membres de la comunitat àrab residents a Catalunya i experts en les qüestions: Ghassan Saliba, responsable de cohesió social i del món àrab a CCOO de Catalunya; David Bondia, professor titular de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la Universitat de Barcelona; Raquel Martí, directora de l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina a l’Orient Mitjà; i Hisham Abou Shrar, professor palestí de la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb l’assistència a les quatre xerrades, el públic va poder obtenir una visió completa, des dels punts de vista socioeconòmic, social, polític i internacional, del conflicte.

Pel que fa a l’exposició d’il·lustracions i l’obra de teatre, ambdues accions es van dur a terme en el marc de la Trobada BCN Ciutat Diversa, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, i pensada per crear un espai on poder mostrar, compartir i gaudir la diversitat de la ciutat. Així, el passat 4 de novembre, una quarantena d’entitats es van reunir durant tot el dia al Passeig de Lluís Companys, a l’Arc de Triomf. A la ‘Casa de l’Acollida, el Refugi i l’Asil’, l’ACL hi va instal·lar la mostra d’il·lustracions sobre el procés migratori ‘Beirut-Barcelona, un pont il·lustrat’ de la il·lustradora i artista visual nascuda a Beirut (Líban) i resident a Catalunya, Nadine Feghaly. Les creacions de Feghaly, basades en poemes i somnis, sempre estan plenes de color i s’inspiren en la bellesa, la naturalesa o l’absurd del món que ens envolta.

Durant la jornada, la mostra de Feghaly va rebre la visita de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qui va recórrer les diverses exposicions i activitats que s’havien instal·lat. Alhora, la il·lustradora libanesa va ser entrevistada per la British Broadcasting Corporation (BBC) en el marc d’un reportatge sobre joves artistes de la comunitat libanesa residents a Catalunya.

I, al migdia, a l’Escenari, l’autor, director i actor libanès establert a Catalunya, Youssef Zraibi, va presentar la seva obra ‘Metapos’, en què també hi va actuar una compatriota de Zraibi, l’actriu Yung Nehmé, membre de la companyia Teatre Físic. Diplomat i especialitzat en mim corporal dramàtic i teatre físic, el beirutí Youssef Zraibi és un actor independent i intèrpret que ha actuat en diversos curtmetratges i projectes escènics.

Les jornades culturals i formatives sobre el món àrab d’enguany es clouran de manera musical amb la celebració d’un concert solidari, el proper 24 de novembre a les 11:30h, al Conservatori Municipal de Música de Barcelona (Carrer Bruc, 110-112). El concert, organitzat de manera conjunta per l’Associació Catalunya-Líban, Beit Al Musica del Socors Popular Libanès de Halba i l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu, i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, reproduirà cançons tradicionals tant del Líban com de Catalunya per part dels alumnes del Beit Al Musica del Socors Popular Libanès, dirigits per Hayaf Yassine, i dels estudiants catalans de l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu.