Acord per a la demarcació de la frontera marítima entre el Líban i Israel

Acord per a la demarcació de la frontera marítima entre el Líban i Israel

Els darrers anys, un nou conflicte ha emergit en les de per sí ja complicades relacions diplomàtiques entre el Líban i Israel. El motiu és l’enfrontament per la demarcació de la frontera marítima que els separa, on des de l’any 2013 s’hi coneix l’existència de recursos energètics, especialment als camps del Karish i Qana.

Des del 2020, els Estats Units han estat mediant entre els dos estats, a través de negociacions indirectes. Aquest passat mes d’octubre, s’ha arribat finalment a un acord que delimita la frontera marítima a l’anomenada línia 23.

El Líban, immers en una de les pitjors crisis econòmiques dels últims dos-cents anys, perd definitivament l’accés als recursos del Karish i també part dels possibles beneficis que s’extreguin del camp de Qana.

L’acord arriba després d’un increment de la pressió internacional pel pacte entre Israel i la Unió Europea referent a la importació de gas natural israelià. Caldrà veure com evoluciona, doncs, aquesta qüestió, ja que les imprecisions del propi acord podrien conduir a noves desavinences entre ambdós governs.

Per contribuir a posar-hi una mica de llum, des de l’Associació Catalunya-Líban hem elaborat un informe que en resumeix els punts més importants.

Pots consultar l’informe aquí