El Iemen, una crisi humanitària silenciada

El Iemen, una crisi humanitària silenciada

Entre el 14 i el 16 de febrer, l’advocada i professora Wafa Abdual Fatah Ismail va visitar Barcelona per explicar la greu situació humanitària que travessa actualment el Iemen. Des de 2015, el país viu immers en una cruenta guerra, que enfronta una coalició àrab liderada per l’Aràbia Saudita amb els rebels xiïtes houthies. El conflicte ha provocat que més del 80% de la població es trobi en situació de necessitat d’ajuda humanitària.

Durant la visita, organitzada per l’Associació Catalunya-Líban, Fatah Ismail es va reunir amb representants de les institucions catalanes per explorar vies d’ajuda al poble iemenita, així com amb diversos mitjans de comunicació, amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública sobre el que està passant al seu país.

Crisi humanitària IemenAssessora i consellera d’entitats de dones, resideix des de fa quatre anys a Frankfurt (Alemanya) com a refugiada. Al igual que altres juristes, va rebre amenaces quan exercia com a professora de Dret a la Universitat d’Aden. També pel fet de ser membre del Consell de Diàleg Nacional, celebrat el març de 2013 i que va reunir tots els partits polítics i representació de les dones i els joves. D’aquest consell en va sortir consensuada una nova constitució, però amb l’esclat de la guerra, dos anys després, no s’arribaria a aplicar. Entre d’altres avenços, incloïa importants millores per a l’estatus de les dones.

Fatah Ismail va denunciar en les seves intervencions l’opacitat informativa existent al voltant del conflicte i va reclamar una major pressió internacional per part d’organitzacions humanitàries i governs.

També va criticar el setge aeri, marítim i terrestre que l’Aràbia Saudita imposa des de l’inici de la guerra, impedint l’entrada d’aliments i medicaments bàsics. Un altre problema és la impossibilitat per als iemenites de sol·licitar asil a altres països: únicament Egipte i Jordània estan concedint refugi. A Europa hi hauria només un centenar d’asilats en aquests moments.

Algunes dades i fets que resumeixen la dramàtica realitat a la República del Iemen:

  • La població pateix fam i inseguretat alimentària i no té accés a les infraestructures bàsiques, com hospitals o escoles, que han estat bombardejats.
  • Hi ha tres milions de desplaçats interns, especialment en les zones del sud
  • La xifra real de víctimes mortals és incerta (es parla de 15.000 o 20.000 morts, però segurament en serien més)
  • Segons un informe de Human Rights Watch, s’estan utilitzant bombes de dispersió sobre la població
  • Els infants i les dones són clarament els més perjudicats: 25.000 nadons moren cada any de desnutrició; 500.000 nens i nenes pateixen desnutrició; dos milions de nens i nenes viuen per sota del llindar de la pobresa. S’han començat a detectar casos de suïcidi infantil i juvenil. S’han registrat 1.702 casos de nens soldats. El matrimoni precoç forçat s’ha disparat.
  • Segons El País, fins a novembre de l’any passat 913.741 persones havien patit l’epidèmia de còlera que assota el país.