Els fons recollits per l’explosió a Beirut arriben a la població més afectada

Campanya Emergència Beirut

Els fons recollits per l’explosió a Beirut arriben a la població més afectada

L’explosió que va tenir lloc al port de Beirut el passat 4 d’agost va ser el cop de gràcia per a una població, la libanesa, ofegada des de fa temps per una greu crisi econòmica, financera i social, que no havia fet sinó empitjorar en els darrers mesos arran de l’epidèmia sanitària de la Covid-19.

Davant d’aquest col·lapse global, l’Associació Catalunya-Líban, l’Associació Catalana per la Pau i la Fundació Pau i Solidaritat de CCOO Catalunya vam posar en marxa dies després de l’accident una campanya d’emergència conjunta per recaptar fons destinats a la població afectada. De la mà de la nostra entitat sòcia al terreny, el Secours Populair Libanais (SPL), les accions a desenvolupar han anat orientades principalment a dos objectius: el suport a l’assistència sanitària i l’accés als mitjans de subsistència bàsica (aigua, alimentació, habitatge i subministres) de les persones més vulnerabilitzades en aquesta situació.

Poques hores després de l’explosió, l’SPL va crear una comissió d’emergència per tal de planificar i canalitzar les ajudes requerides (aliments, roba i mantes, medicaments, material de neteja i desinfecció…) cap a la població més necessitada. A la zona devastada i epicentre de l’explosió, hi va instal·lar una tenda de campanya assistida per personal voluntari i de defensa civil, i equipada amb diverses ambulàncies.

Paral·lelament, va obrir tots els seus centres sociosanitaris per rebre i atendre les persones ferides. El centre d’Ashrafié, ubicat al districte més proper a la zona de l’explosió i fortament afectat per l’onada expansiva, va posar-se a funcionar de manera ininterrompuda les 24 hores del dia. Des d’aquests centres, s’han anat gestionant les ajudes, tant les que arribaven d’altres regions del país com les que ho han fet via internacional. En coordinació amb entitats socials, l’exèrcit libanès i l’ajuntament de Beirut, membres de l’SPL han realitzat un exhaustiu treball de camp, casa a casa, amb el propòsit confeccionar una base de dades que inclogui les famílies que precisen d’algun tipus de suport en aquests moments. Això ha resultat molt útil per a la coordinació i posterior distribució de les ajudes rebudes.

Com a resultat de les donacions recaptades durant la campanya i gràcies també al suport rebut des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, a principis de setembre es van poder enviar al Líban 18.500 euros, que han estat destinats fonamentalment a l’adquisició d’aliments, medicaments i material de neteja. Concretament, s’han distribuït paquets alimentaris i productes de neteja (arròs, cigrons, llenties, conserves de tomàquet, sabó de mà i desinfectants) a 350 famílies libaneses (1.400 persones) i 100 famílies refugiades sirianes (600 persones). Uns 200 nens i nenes han rebut també pots de llet en pols (dos pots per infant).

En l’àmbit sanitari, s’ha pogut comprar material mèdic, mascaretes i desinfectants. Des del centre sociosanitari de l’SPL a Ashrafie, s’han realitzat assistències mèdiques, revisions i distribució gratuïta de medicaments a prop de 1.000 persones.

Moltes gràcies a tothom qui hi ha contribuït.