Melodies que connecten dos punts de la Mediterrània

Els alumnes de l’escola de música Beit Al Musica del Socors Popular Libanès de Halba (Líban)

Melodies que connecten dos punts de la Mediterrània

El passat mes de novembre, l’Associació Catalunya-Líban va portar fins a Catalunya un grup d’alumnes de l’escola de música Beit Al Musica del Socors Popular Libanès de Halba (Líban) per a realitzar dos concerts junt amb estudiants de música de les escoles municipals del barri barceloní de Sant Andreu i d’Artés (Bages).

Les dues actuacions, al municipi del Bages i a Barcelona, van omplir les sales de concert i van demostrar l’interès de la població en conèixer la música libanesa, insígnia de la cultura del país. Organitzats per l’Associació Catalunya-Líban, els dos concerts van comptar amb la col·laboració d’Horitzon for Sirians i els ajuntaments dels dos municipis.

La sala, plena a vessar, durant el concert d'Artés

Els músics de l'escola de música del Socors Popular Libanès durant un moment del concert a Artés

El primer concert va tenir lloc el divendres 23 de novembre a l’Auditori de Cal Sitjes d’Artés (Bages); i l’endemà, a les 11:30h, van dur a terme el segon al Conservatori Municipal de Música de Barcelona.

Ambdues actuacions solidàries, dirigides pel músic libanès Hayaf Yassine, van comptar amb unes molt bones xifres d’assistents els quals, gràcies a les seves aportacions, ajudaran a sufragar els costos del centre sociosanitari i l’escola de música del Socors Popular Libanès de Halba. De fet, al concert d’Artés hi van assistir unes 300 persones i al de Barcelona, al voltant de 450.

Els músics de l'Escola de música del Socors Popular Libanès durant els dos concerts a Artés i Barcelona

El conjunt de peces interpretades en les dues actuacions quedaven englobades sota la idea conceptual d’un diàleg mediterrani, un intercanvi de melodies i històries entre dos punts, Catalunya i Líban, que la mar Mediterrània connecta. Per això, els músics van reproduir tant cançons tradicionals libaneses com catalanes. Al concert d’Artés hi van assistir el Director general de Cooperació Internacional de la Generalitat, Manel Vila; el president del Consell Comarcal del Bages, Agustí Comas; l’alcalde d’Artés, Ernest Clotet; i la regidora d’educació, Eli Carracedo.

En finalitzar els concerts, l’Associació Catalunya-Líban va lliurar una placa commemorativa a cada escola perquè sempre tinguin un record d’aquesta experiència. I, a més, tot i la diversitat de cançons, els dos concerts van cloure amb un cant potent i unitari, un missatge de caire internacional i humanitari: “Que la música soni més fort que les armes”.

Lliurament de les plaques commemoratives entre l'ACL i l'Escola de Música del Socors Popular Libanès

Lliurament de les plaques commemoratives entre l'ACL i l'Escola de Música del Socors Popular Libanès durant els concerts