Els efectes d’una guerra en 300 km2

Els efectes d’una guerra en 300 km2

Arsal és un petit municipi situat a uns 140 km de Beirut, la capital del Líban. Fins a l’any 2011, quan va esclatar la guerra a la veïna Síria, comptava amb uns 30.000 habitants. Un cop el conflicte es desencadenà, l’allau de refugiades que travessaven la frontera va fer créixer la població fins a 120.000 persones.

El reportatge Arsal: els efectes de la guerra en 300 km2 és un projecte de l’Associació Catalunya-Líban i l’equip periodístic format per Nilton Torres i Raquel Barrera, amb la col·laboració de Pemón Films, que vol retratar l’impacte de la guerra i del desplaçament forçat sobre una localitat que, de sobte, veu quadruplicada la seva població, en un context ja previ de pobresa i exclusió social i davant la indiferència de la comunitat internacional.

Com es dóna resposta a un increment de la pressió demogràfica d’aquestes característiques? Quins canvis genera en les dinàmiques socials i econòmiques del municipi? Quina relació s’estableix entre la població local i la nouvinguda? Com queden afectats àmbits com el laboral o el medi ambient?

ArsalA través d’una gran crònica multimèdia (que inclourà càpsules audiovisuals, podcasts i entrevistes), volem posar el focus en el treball que milers de persones han fet dins del municipi per tal de garantir l’estabilitat del territori, amb un model basat en la inclusió i la justícia social. I volem especialment donar veu a aquells segments de la població més perjudicats, com per exemple els joves i les dones.

A partir de diferents testimonis (població civil, autoritats, experts internacionals, fonts oficials de les forces armades, periodistes….), abordarem temes com el refugi i el dret al retorn, la vulneració dels drets de les dones, les mines antipersona, l’accés a la salut i l’educació o la gestió dels residus i el tractament de l’aigua en un territori saturat i sense recursos.

Arsal: els efectes de la guerra en 300 km2 és un dels 12 projectes premiats per lafede.cat en la III edició de la Beca DevReporter, que al seu torn s’emmarca dins del projecte europeu Frame, voice, report!

La Beca DevReporter té com a objectiu fomentar l’elaboració i publicació de reportatges periodístics de qualitat que aprofundeixin en les causes de les injustícies i les desigualtats, per contribuir a la construcció de la justícia global.